събота, 28 февруари 2009 г.

Уволняват неудобни за властите и частния бизнес шефове на природни паркове

Събота, 28 Февруари 2009 15:59
http://www.kafene.info/news/7287-2009-02-28-13-00-05


Депутати от опозицията съобщиха, че трима директори на три природни парка ще бъдат уволнени, защото се опитват да ги защитят от посегателствата на частни компании и инвеститори, близки до управляващите.

Сигналът за готвените смени на шефовете на парковете Странджа, Витоша и Врачански балкан е изпратен до народните представители Мария Капон, Иван Сотиров и Антонела Понева.

Според тях уволненията са заради апетити към защитените територии, които директорите Стефан Златаров, Тома Белев и Николай Ненчев защитават от посегателствата на политици и управници.

Очаква се заповедите да бъдат връчени след почивните дни.

В петък депутатите поискаха намесата на премиера Сергей Станишев и оставката на председателя на Държавната агенция за горите /ДАГ/ Стефан Юруков.

Природозащитници веднага реагираха с протести и блокади на ключови булеварди в столицата.

Еколозите от "Зелена партия - Българските зелени" се обръща към прокуратурата и ДАНС с поканата да се самосезират и да направят проверка на ДАГ относно заменките на горите и взаимоотношенията с офшорната фирма „Витоша ски” АД и държавните вземания, които тя дължи.

Искането е свързано с новината за уволнението на директорите на Природни паркове „Витоша”, „Странджа” и „Западна Стара планина”.

Според партията става дума за случай на корупция, който ще има дългосрочни негативни последствия както за природата, така и за хората.

Сигнал за тежки криминални престъпления, свързани с корупционни практики и продажба на атрактивни терени срещу ниски суми са изпратили до ДАНС, главния прокурор и до ЕК от „Граждани за Рила” и Коалиция "За да остане природа в България" днес, съобщиха от организациите.

Терените са в община Своге, землището на с. Говедарци, община Самоков, Боровец и др.

Според еколозите е налице явно нарушаване на обществения интерес от страна на компетентни институции и властващи политически сили при управлението на държавната и общинска собственост в полза на трети лица.

Ето така - ще бетонираме планините, ще изсечем горите, поляните ще направим на сметища... Мутрящина и селяндурщина! Важното е партийните и частните каси да се пълнят, а нашите фирми да се замогнат, че иде криза...

Няма коментари:

Публикуване на коментар